یک رزومه تحصیلی curriculum vitae (CV) که برای اهداف تحصیلی انجام می گیرد لازم است نمایانگر تجربیات و سابقه تحقیقاتی، تدریس و تحصیلاتی، نشریه های چاپی، مدارک تحصیلی و موارد اینچنینی که نشان دهند شما بهترین کاندید برای موسسه و یا دانشکاه هستید. اما اینکه بدانید چگونه رزومه تحصیلی بنویسیم ؟ مسئله مهمی است که در این بخش از سایت بابک ایمیگریشن فعال در حوزه مهاجرت و اقامت آمریکا به آن می پردازیم. با ما تا انتهای مقاله همزاه باشید.
چگونه رزومه تحصیلی بنویسیم
رزومه تحصیلی یکی از انواع رزومه می باشد که به منظور ارسال از طریق ایمیل و راه های ارتباطی دیگر به موسسات آموزشی و دانشگاه های سراسر دنیا نوشته می شود. داشتن اطلاعات مورد نیاز چگونه رزومه تحصیلی بنویسیم می تواند سبب شود که یک رزومه تحصیلی (curriculum vitae) اصولی داشته باشیم که ما را زود تر به اهداف تحصیلی که داریم سوق دهد. رزومه تحصیلی در واقع یک نوشته یک الی دو صفحه ایست که در برگیرنده اطلاعات مورد نیاز برای معرفی شما به مراکز تحصیلی همچون دانشگاه ها است که در ادامه به بررسی قسمت های مختلف آن می پردازیم.برای اینکه بتوانید رزومه خود را به بهترین شکل ممکن بنویسید لازم است مواردی را بدانید و بر اساس اصول پایه، نوشتن آن حرکت کنید. مطالعه نمونه رزومه های موجود و اصول نوشتن یک رزومه درست و مناسب می تواند به درک یک رزومه تحصیلی مناسب و قابل قبول کمک کند. یکی از اصول مهم در نوشتن رزومه این است که ساختار را رعایت کنید. به عنوان نمونه بخش هایی که برای یک موسسه مهم تر هستند را بالاتر بنویسید. در رزومه تحصیلی اطلاعات و سابقه تحصیلی شما مهم ترین بخش است که می توانید بلافاصله پس از درج اطلاعات هویتی خود آن را اضافه کنید. همچنین سعی کنید که رزومه خود را به نحوی بنویسید که خوانش آسانی داشته باشد و قابل فهم باشد.
بخش های مختلف رزومه تحصیلی
رزومه تحصیلی دارای بخش های مختلفی است که هر کدام از این بخش ها اهمیت خاص خود را دارد که لازم است در زمان نوشتن آن، تمامی موارد را نوشته و از قلم نیاندازید. دانستن اصول اینکه چگونه رزومه تحصیلی بنویسیم می تواند یک مسیری به شما بدهد که هرچه راحت تر و اصولی تر رزومه خود را بنویسید. البته لازم است این نکته را نیز در نظر بگیرید که برخی از بخش ها می تواند برای یک دانشگاه مهم باشد در صورتی که موسسه آموزشی دیگری به آن قسمت علاقه ای ندارد و مورد بررسی قرار نمی دهد. به همین دلیل می توانید بر اساس موارد مورد نیاز آن جا رزومه خود را تنظیم نمائید. یکی از بخش های پایه ای اطلاعات هویتی است. این بخش شامل اطلاعات اولیه ایست که درباره فرد ارائه داده می شود. این اطلاعات می تواند موجب شناخت مسئولی که رزومه را می خواند از فرد متقاضی برای ادامه تحصیل یا انواع بورسیه تحصیلی شود. مثلا: نام و نام خانوادگی، آدرس محل سکونت، شهر، کد پستی، شماره تماس، تلفن منزل، ایمیل. این موارد تقریبا در تمامی رزومه های تحصیلی ثابت است و به شناخت افراد کمک می کند. همچنین در صورتی که لینکدین دارید و یا وبسایت شخصی دارید، می توانید URL آن وبسایت را در این قسمت اضافه کنید.
بخش بعدی، نوشتن سوابق تحصیلی است که در این قسمت لازم است تمامی مواردی که در سابقه های تحصیلی خود دارید را اضافه کنید. فقط نکته ای که لازم است در این قسمت آن را رعایت کنید این است که سوایق تحصیلی را در این نوشته به صورت معکوس از آخر به اول بنویسید. پس از نوشتن سوابق تحصیلی، سوایق کاری خود را یاد داشت کنید. در نوشتن سابقه کاری خود لازم است تمامی تجربه های کاری که تا به حال انجام داده اید را در رزومه تحصیلی خود اضافه کنید. بخش سابقه کاری را می توان به دو صورت پیوسته و یا جدا از هم بنویسید. سوابق کاری دارای دو قسمت است که آن دو قسمت شامل سوابق کاری مرتبط و سوابق کاری غیر مرتبط می باشد که می توانید آن کار هایی که در ارتباط با دوره تحصیلی خود انجام داده اید را در قسمت سوابق کاری مرتبط بنویسید و در صورتی که کار هایی را انجام داده اید که بی ربط به رشته تحصیلی است را در بخش سابقه کاری غیر مرتبط بنویسید. در ادامه بخش های دیگر یک رزومه کاری به صورت موردی اضافه کرده ایم.
- سمینار ها و کنفرانس ها
- جوایز و افتخارات
- بورسیه های دریافتی
- نشریه ها و مقالات
- مهارت ها
- منابع و اطلاعاتی برای اثبات موارد گفته شده در رزومه
تفاوت رزومه و سی وی (CV) چیست ؟
در واقع می توان گفت که رزومه و سی وی (CV) تفاوت های کمی دارند که این تفاوت کم سبب شده است که این دو در بیشتر موارد هم معنی همدیگر نیز خوانده شوند. برای اپلای برای مواردی چون ادامه تحصیل و یا بورسیه تحصیلی کشور های اروپایی می توانید با خیالی آسوده بدون در نظر گرفتن تفاوت ها، رزومه تحصیلی خود را بنویسید ولی این مورد برای دانشگاه های آمریکایی کمی تفاوت دارد. که در این بخش به معرفی تفاوت ها می پردازیم. سی وی یا رزومه تحصیلی در واقع نشان دهنده تمامی موارد مرتبط با تحصیلات شما می باشد از این رو می تواند تعداد صفخات آن بر اساس مواردی که باید درباره تحصیلات خود اضافه کنید متغیر می باشد اما ماکزیمم تعداد صفحات یک رزومه لازم است از دو صفحه فراتر نرود. علاوه بر مورد گفته شده، سی وی یا رزومه تحصیلی برای فردی که قصد مهاجرت تحصیلی، دریافت بورسیه تحصیلی، متقاضی دریافت رتبه های تحقیقاتی بالا است و … است. اما رزومه در کشور های آمریکایی به منظور درخواست برای مهاجرت کاری و یا اقدام برای استخدام در یک فرصت شغلی استفاده می شود. اما در حالت کلی تمامی موارد اغلب در رزومه نوشته می شود و با آپلود کردن تمامی اسناد و مدارک موارد ذکر شده در رزومه خود می توانید با خیالی آسوده آن را هم برای فرصت تحصیلی و هم فرصت شغلی بفرستید. زیرا دربر گیرنده تمامی موارد مورد نیاز از سابقه تحصیلی تا کاری و اطلاعات هویتی شما می باشد.
جمع بندی
تا به این قسمت، بخش های مختلف یک رزومه تحصیلی که لازم است نوشته شود، مورد بررسی قرار گرفت. در نوشتن رزومه تحصیلی دقت لازم را داشته باشید تا همه موارد به درست ترین و صادقانه ترین حالت نوشته شود. در صورتی که شکی دارید و یا با پرسشی مواجه شدید می توانید از افراد متخصص مجموعه بابک ایمیگریشن مشاوره دریافت نمائید. از آن جایی که رزومه از مهم ترین قدم های مهاجرت و دریافت اپلای است که می تواند به پذیرش و یا رد درخواست منجرب شود. علاوه بر تمامی موارد ذکر شده اطلاعات مورد نیاز موسسات و دانشگاه ها را می توانید از سایت دانشگاه مقصد دریافت نمائید و پس از بررسی موارد ذکر شده اطمینان کسب کنید که تمامی بخش های درخواستی در رزومه شما نوشته شده است. داشتن رزومه تحصیلی اصولی را می توانید با مطالعه چگونه رزومه تحصیلی بنویسیم و مشاهده انواع رزومه ها به راحتی بنویسید.
بدون دیدگاه